Grup d'investigació "Sinestesia i Multi-sensorialitat" de l'ISEACV
Sinestèsia Creativa

Sinestèsia i arquitectura: Le Corbusier i Iannis Xenakis.

La relació sinestèsica entre espai i so va ser desenvolupada per Le Corbusier i Iannis Xenakis en el Pavelló Philips de l’Exposició Universal de Brussel·les de 1958. La forma arquitectònica era resultat de traslladar a les tres dimensions la partitura de la peça musical “Metastaseis” de Xenakis, que a més d’arquitecte era músic, i, per tant, pot ser considerada com música construïda.

La partitura gràfica de “Metastaseis”1)XENAKIS, Iannis. Metastasis. [en línia] https://m.youtube.com/watch?v=”SZazYFchLRI [Consulta 04-08-2017] que tenia una estructura basada en corbes de glissando executades pels instruments de corda al llarg de l’obra va ser la font d’inspiració 2)ORTEGA, Daniel i MENDOZA, Christian. Música construida: el Pabellón Phillips, Iannis Xenakis y Le Corbusier. [en línia] http://www.arquine.com/musica-construida-el-pabellon-phillips-iannis-xenakis-y-le-corbusier/ [Consulta 05-08-2017] per a generar una arquitectura a manera de carpa on tres puntes creen formes hiperbòliques conformades per panells de formigó penjats de cables d’acer i sostingudes per màstils també d’acer. En el interior, un corredor inicial rebia als visitants i els portava cap al centre del pavelló on s’exhibia un vídeo projectat sobre les parets i acompanyat de la música del  Poeme Electrònique del compositor Edgar Varèse. Le Corbusier va afirmar respecte a aquest Pavelló: “No vaig a fer un pavelló sinó un poema electrònic i un gerró que conté el poema: llum, imatge, ritme i so incorporats en una síntesis orgànica” 3)FRACALOSSI, Igor. Clásicos de Arquitectura: Pabellón Philips Expo 58 / Le Corbusier & Iannis Xenakis. [En línia] http://www.plataformaarquitectura.cl/cl/02-285062/clasicos-de-arquitectura-pabellon-philips-expo-58-le-corbusier-and-iannis-xenakis [consulta 07-08-2017].

Fig. 1 Pavelló Philips (1958) Le Corbusier i Iannis Xenakis i Partitura gràfica de l’obra Metastaseis de Xenakis. Imatges preses de ORTEGA, Daniel i MENDOZA, Christian Música construida: el Pabellón Phillips, Iannis Xenakis y Le Corbusier. [en línia] http://www.arquine.com/musica-construida-el-pabellon-phillips-iannis-xenakis-y-le-corbusier/ [Consulta 05-08-2017]i de FRANCALOSSI, I. Clásicos de Arquitectura: Pabellón Philips Expo 58 / Le Corbusier & Iannis Xenakis. [En línia] http://www.plataformaarquitectura.cl/cl/02-285062/clasicos-de-arquitectura-pabellon-philips-expo-58-le-corbusier-and-iannis-xenakis [consulta 07-08-2017].

Fig. 2 Vista interior del Pavelló Philips i Plànols del Pavelló. Imatges preses de ORTEGA, Daniel i MENDOZA, Christian Música construida: el Pabellón Phillips, Iannis Xenakis y Le Corbusier. [en línia] http://www.arquine.com/musica-construida-el-pabellon-phillips-iannis-xenakis-y-le-corbusier/ [Consulta 05-08-2017]i de FRANCALOSSI, I. Clásicos de Arquitectura: Pabellón Philips Expo 58 / Le Corbusier & Iannis Xenakis. [En línia] http://www.plataformaarquitectura.cl/cl/02-285062/clasicos-de-arquitectura-pabellon-philips-expo-58-le-corbusier-and-iannis-xenakis [consulta 07-08-2017].

Referències   [ + ]

1. XENAKIS, Iannis. Metastasis. [en línia] https://m.youtube.com/watch?v=”SZazYFchLRI [Consulta 04-08-2017]
2. ORTEGA, Daniel i MENDOZA, Christian. Música construida: el Pabellón Phillips, Iannis Xenakis y Le Corbusier. [en línia] http://www.arquine.com/musica-construida-el-pabellon-phillips-iannis-xenakis-y-le-corbusier/ [Consulta 05-08-2017]
3. FRACALOSSI, Igor. Clásicos de Arquitectura: Pabellón Philips Expo 58 / Le Corbusier & Iannis Xenakis. [En línia] http://www.plataformaarquitectura.cl/cl/02-285062/clasicos-de-arquitectura-pabellon-philips-expo-58-le-corbusier-and-iannis-xenakis [consulta 07-08-2017]

Article written by:

Professor i Coordinador del Departament d'Història i Teoria de l'Art i del Disseny de l'EASDAlcoi. Investigador principal del Grup d'Investigació de l'ISEACV "Sinestèsia i multi-sensorialitat: teoria i experimentació"

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *